Ontstaan, Missie en Visie


Coöperatie Indisch Goud U.A.

Ontstaan

Wolfgang Könighaus

In 2003 bereikte mij, Rick van Zijp, een oproep gericht op mensen met Nederlands Indische achtergrond, nazaten van de koloniale geschiedenis van Nederland en Indonesië. De oproep was afkomstig van Wolfgang Könighaus een Duits/Pools/Silezische trauma therapeut en opsteller. Wolfgang was getrouwd met Hetty, een vrouw met Indo Europese wortels, en hij bemerkte in de relatie met zijn kinderen dat het koloniale verleden invloed had op wie zij waren en hoe zij in het leven stonden. Omdat hij bekend was met de kracht van opstellingen wilde hij graag meer inzicht krijgen in dit Europese Aziatische veld om ook als partner en vader te leren en te groeien.


De eerste groep bestond uit een twintigtal lotgenoten die graag meer inzicht wilde krijgen in de invloed van dit verleden op hun huidige bestaan. Dat eerste weekend was een roller-coaster aan inzichten en emoties. Wolfgang noemde ons de pioniers in het verkennen van dit complexe verleden aan de hand van opstellingen. Het bleek de start van een reis van jaren waar uiteindelijk ook een opleiding uit is voortgekomen: Internationale Schule für Kulturelle Aufstellungen (I.S.K.A.). Deelnemers van het eerste uur waren Roos Fikenscher, Hilbrand Westra en Rick van Zijp. Alle drie zijn zij daarna opgeleid door Wolfgang en voor Hilbrand betekende het ook een loopbaan wending omdat hij besloot om dit pad ook beroepsmatig te volgen en er fulltime mee aan de slag te gaan. Helaas is Wolfgang in die periode overleden en kon hij zijn prachtige werk niet voortzetten.


(door: Rick van Zijp)

Hilbrand Westra

Hilbrand heeft het werk van Wolfgang opgepakt en verder uitgewerkt en groot gemaakt en uiteindelijk er ook zijn eigen kleur aan gegeven. Hilbrand draagt de Nederlands-Indische gemeenschap een warm hart toe. Vele vrienden, 2 geadopteerde broers, en veel van zijn clienten waren van Indische/Indonesische komaf. Daardoor zag en ervoer hij ook vaak het leed, en de onbewuste 'afwezigheid' van hen als actieve, krachtige en soevereine deelnemers in de Nederlandse samenleving.


Omdat hij sinds zijn kennismaking met dit fragiele Aziatische Europese veld, deels ook zijn eigen geschiedenis onder ogen moest komen, was het niet een ver van zijn bed show, maar iets wat hem ten diepste geraakt heeft. Immers, bij gebrek aan Koreanen om hem heen, was dit een van de weinige spiegels in de Nederlandse samenleving waar hij als Aziatische man in ontwikkeling direct mee geconfronteerd werd.


Samen met Roos is hij daarom opstellingsdagen voor Indisch Nederlanders gaan organiseren, in onder andere Amsterdam en in Kleve. Ook ontstond er een Transcultureel Systemisch Werkgroep, die zich vooral op het theoretische deel van het werk richtte. En ontstonden er experimentele werkgroepen, om het praktische systemische werk verder te onderzoeken. Vanaf 2005 heeft Hilbrand het Transculturele werk vooral verder ontwikkelt binnen het adoptieveld. Ondertussen bleef hij ook dagen voor Indische Nederlanders organiseren. Ook voor Stichting Sakura, een groep Japans-Indisch Nederlanders, organiseerde Hilbrand 2 opstellingsdagen. Al zijn werk op Transcultureel gebied heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van de School voor Systemisch Bewustzijn waar alle opleidingsactiviteiten in zijn onder gebracht.

Roos Fikensher

Mijn naam is Roos Fikenscher, jongste dochter van August Fikenscher en Berty Barneveld Binkhuysen. Mijn vader was KNIL militair en mijn moeder was een buitenkamper.

Als jongste dochter in een Indisch gezin en als jongere zus van een broer met een meervoudige niet aangeboren handicap, heb ik veel ontvangen en opgevangen.

Mijn ouders hebben een groot deel van hun hart achtergelaten in hun geboorteland voormalig Nederlands Indië. Daarmee ben ik grootgebracht met het Indisch zwijgen, het niet praten over pijn, verdriet en andere emoties.  Ik heb geleerd te geven maar niet geleerd hoe zelf  te ontvangen. Dit heeft geleid tot verwarring over mijn eigen identiteit en tot op heden moeite hebben om me te verbinden.

Mijn hart en ziel zijn doorregen van diverse kleuren en culturen. Dit kleurt mijn leven en werken.


Tijdens de opleiding tot Psychosociaal werkende heb ik kennis gemaakt met contextueel werken en systemisch werk. Dit heeft ertoe geleid dat ik een scriptie geschreven heb over systemisch werk en mijn Indische identiteit.

Aansluitend heb ik de 3 jarige opleiding Innerlijke groei en Systemisch werk gevolgd met parallel daaraan een jaargang speciaal gericht op het Indische veld - bij Wolfgang Könighaus.

Hier heb ik kennis gemaakt met de Tao in het systemische werk.


‘TAO leert de filosofie van het loslaten. Het leert, dat je niet hoeft te zwemmen, maar dat je je eenvoudigweg door de stroom kunt laten meedragen – de stroom toe te staan je mee te nemen, waar hij ook heengaat’


En omdat je steeds minder wilt, kom je dichter bij het Niet-handelen.

Juist door Niet-doen, Wu Wei, worden de dingen gedaan.

Als vanzelf.  Even eenvoudig als complex.


Mijn systemisch werk kenmerkt zich door vertragen en stil zijn. Met vertrouwen wachten tot dat wat gezien wil worden zich toont in een beweging van binnenuit. En niet doordat iets gedaan wil worden. Met diep respect voor het systeem dat opgesteld wordt.

Dankzij het systemisch werk leer ik met andere ogen kijken naar mijn ouders en het Indische veld.  Ik heb toegang gekregen tot mijn Indische hart: een vat vol gevoelens van angst, frustratie, ongemak en verwarring over mijn identiteit.

Het proces van innerlijke groei en bewustwording is nooit af. Maar ik ben meer en meer in staat om met moed en kracht mijn demonen van angst te begrijpen en te aanvaarden als deel van mijn lot. Zonder dat ze alles bepalend zijn in mijn huidige leven.


De jaren bij Wolfgang könighaus hebben me geleerd steeds beter te vertrouwen op mijn innerlijke gids en wijsheid.


Ik ben diep dankbaar voor alles wat mij is gegeven en zet dit graag in bij mijn functie als klankbord voor de Coöperatie Indisch Goud.


Coöperatie Indisch Goud U.A.

Indisch Goud is ontsproten uit de I.N.D.O. tweedaagse georganiseerd en begeleid door Hilbrand Westra. Hilbrand heeft op zijn beurt eerder het stokje overgedragen gekregen van Wolfgang Königshaus.

Tijdens de tweedaagse in November 2020 heeft Hilbrand op zijn beurt het stokje voor de organisatie van deze tweedaagse overgedragen aan Rick van Zijp, Roos Fikenscher en de Indische gemeenschap. Het was de hoogste tijd om het zelf te dragen.

Initiatief

Naomi en Léon hebben, na eerste aanzet van Monique, het initiatief genomen om de  overige oprichters (van Indisch Goud) én Roos Fikenscher te benaderen om een I.N.D.O tweedaagse te organiseren. Al vrij snel werd duidelijk dat er een sterke behoefte was om dit vanuit een stevige basis en (rechts)vorm te gaan doen.


28 januari 2022 is de Coöperatie Indisch Goud U.A. officieel opgericht met als leden, Rick, Monique, Inèza, Naomi en Léon. Roos heeft besloten om als (extern) advies/klankbord betrokken te zijn bij het vorm geven van de komende I.N.D.O. tweedaagse.

Missie

Zichtbaar maken waar over gezwegen wordt, expressie geven aan wat onderdrukt is, zodat wij verbonden met en niet gebonden aan zij die ons voorgingen, vrij zijn om onze volle potentie te leven en onszelf in de wereld te manifesteren.

Visie

Evenementen organiseren en een systemisch coaching-netwerk opzetten voor de volle breedte van de Nederlands-Indische gemeenschap, om zichtbaarheid te geven aan dat wat al jaren verzwegen en onderdrukt is, en nog steeds zijn doorwerking heeft op nakomende generaties. 

We willen licht schijnen op dat wat nog donker is, op wat niet gezien en uitgesproken mag worden. En zodoende bewustzijn creëren hoeveel impact onze geschiedenis op onze voorouders heeft gehad en op het leven wat we vandaag de dag leven. 

We willen zichtbaar maken dat we oude patronen blijven herhalen, als de geschiedenis onderbelicht blijft. Dat we uit blinde liefde voor onze voorouders hun ongeziene trauma’s zijn gaan dragen, terwijl we hen meer zouden eren als we hun lot bij hen zouden laten en wij ons eigen leven voluit zouden leven. Als we met liefde het verleden in het verleden zouden laten. 

We willen voelbaar maken dat het aan eenieder is, om zijn/haar eigen lot te dragen en om zijn/haar eigen trauma’s te helen. 

Met Coöperatie Indisch Goud willen wij een plaats bieden voor de Indische gemeenschap om te kunnen helen en te kunnen groeien. Zodat zowel wij als onze nakomelingen trots kunnen gaan staan voor onze Indische roots. Contact kunnen maken met de mooie en lastige kanten van het Indisch zijn. Thuis kunnen komen en kunnen wortelen in ons volk en in onszelf. En een bijdrage kunnen doen in het voortbestaan van onze mooie, complexe en rijke Indische cultuur. Om onszelf en ook onze nakomelingen de mogelijkheid te bieden, om onze volle potentie te leven en om onszelf in de wereld te manifesteren. In dienst van het Grotere Geheel, ter ere van onze voorouders, en ten gunste van onze nakomelingen. 

Oprichters Coöperatie Indisch Goud

Share by: